Kemik Erimesi (OSTEOPOROZ)




Kırık eşiğini aşan kemik kitle kaybına osteoporoz denir. Osteoporozda kemik kırılganlığı artar. 

Kimlerde osteoporoz görülür? Yetişkinlerde her yaşta ve her iki cinste olursa da en sık menopoza giren kadınlarda görülür. 

Belirtileri nelerdir? Osteoporozun en çarpıcı komplikasyonu ve belirtisi kırıktır. Kırık dışındaki belirtileri oldukça siliktir. Zaman zaman kemik ağrıları olabilir. Yanlış olarak, başka romatizmal hastalıklara bağlı ağrılar osteoporoza mal edilmekte ve tedavi düzenlenmektir. 

Nasıl teşhis edilir? Uzman hekimin yönlendirmesiyle kemik ölçümü ve diğer tetkiklerle tanı konur. 

Tedavisi mümkün mü? Evet, mümkün. Osteoporoz önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Uzun süre kullanılan ilaçlarla ve yıllık kontrollerle hastalık tedavi edilir. 

Osteoporoza yakalanmamak ve kurtulmak için nelere dikkat edilmelidir? Egzersiz yapılmalı ve kalsiyumdan zengin gıdalar alınmalıdır. Yetişkinler için günde bir saatlik yürüyüş yeterlidir. Menopozdan önce ve sonra kalsiyumdan zengin gıdalar yani süt, yoğurt ve peynir bol miktarda alınmalıdır. Osteoporozun önlenmesi için çocukluk çağında alınan süt ve süt ürünleri çok önemlidir. 

Osteoporoza yakalananların kemikleri eriyip yok olur mu? Hayır. “Kemik erimesi” osteoporozun tam karşılığı değildir. Osteoporozda kemikler eriyip yok olmaz. Sadece kırık riski artar. Egzersizle, süt ve süt ürünleriyle ve ilaçlarla bu risk azaltılabilir. 




googleads