ROMATİZMAL RAHATSIZLIKLAR



“Romatizma” adında tek bir hastalık yoktur, “romatizmal hastalıklar” vardır. Romatizmal hastalıkların sayısı 200’e yakındır. Eklem, kemik, kas, kiriş, bağ, sinir gibi hareket sistemini oluşturan yapılarda ağrı yapan bütün bozukluklara romatizma denir. 

Kaç çeşit romatizma vardır? Romatizmalar değişik şekillerde sınıflanır. Anlaşılmayı kolaylaştırmak için kabaca iki gruba ayrılabilir. (1) İltihaplı romatizmalar, (2) iltihapsız romatizmalar. Romatoid artrit, ankilozan spondilit, gut gibi romatizmalar iltihaplı; eklem kireçlemesi (osteoartrit), yumuşak doku romatizmaları iltihapsızdır. 

Nasıl teşhis edilir? Diğer hastalıklarda olduğu gibi romatizmanın teşhisinde de en önemli şey hekimin muayenesidir. Hiçbir tahlil ve film doktorun yerine geçemez. Tetkikler muayene ile anlaşılmayan hususları açıklamaya veya hastalığın derecesini göstermeye yardım eder. 

Romatizma kanda çıkar mı? Pek az romatizma kan tahlili ile anlaşılır. Çoğunda kan tahlilinde hiçbir değişiklik olmaz. 

Romatizma sakat bırakır mı? Bazı romatizmalar zamanında tedavi edilmez ise sakat bırakabilir. Sakat olmaktan kurtulmak için hastanın verilen tedaviyi tam olarak uygulaması, egzersizlerini yapması ve düzenli kontrole gelmesi şarttır. 

Nasıl Tedavi edilir? Romatizmaların çoğu ilaç ve fizik tedavi ile iyileşir. Nadiren ameliyat gerekir. Bir kısım ilaçlar sadece ağrıyı geçirirken, diğer bir kısmı hastalığı tedavi edebilir veya seyrini yavaşlatabilir. Bazı ilaçlar hastalığın kaynaklandığı yere lokal enjeksiyon şeklinde uygulanır. İlaçların çok sayıda yan etkisi varken, fizik tedavi zararsız bir tedavi şeklidir. Hastalığın iyileşmesini sağlayabilir. Bazen fizik tedaviye baston, korse gibi cihazlar, akupunktur, manipulasyon, ozon, PRP gibi tedavi yöntemleri eklenir. 




googleads